Tolken som blev lämnad i Indien – Problemkalendern #17

I gårdagens inlägg beskrev kampanjledningen hur Migrationsverket uppmanar tolkar att företa riskfyllda resor till länder utanför Afghanistan. Migrationsverket begär att tolkar ska söka sig till svenska utlandsmyndigheter i Pakistan, Indien och Iran. Där förväntas de genomföra intervjuer som ska utmynna i en bedömning av deras skyddsbehov.

Om man för en sekund bortser från de risker och ekonomiska kostnader som denna av Migrationsverket begärda resa är associerad med, borde rimligtvis tolkar få ett beslut om uppehållstillstånd i Sverige efter genomförd intervju.

Kampanjledningen berättar i dag om tolken Alireza för att exemplifiera hur hanteringen av de afghanska tolkarna även brustit på denna punkt.

Alireza intervjuades den 3 juni på den svenska utlandsmyndigheten i New Delhi. I över sex månader har han väntat på ett besked om uppehållstillstånd. Han uppger vid samtal med kampanjledningen att han kontaktat Migrationsverket vid flertalet tillfällen men att myndigheten inte har delgivit honom beslut. Han lever på lånade pengar och får vistas sex veckor till i Indien innan han måste resa tillbaka till provinshuvudstaden Kunduz. En stad som nyligen togs tillbaka från talibanerna efter överraskningsanfallet den 28 september.

Den skamliga hanteringen av en kollega till svensk myndighetspersonal är obegriplig. Migrationsverket har bett Alireza genomföra en riskfylld resa till Indien där han passerat landsgränser med handlingar som kan bli hans död. Väl framme i Indien förväntas han bekosta kost och logi på egen hand. Han genomför den begärda kompletteringsintervjun på den svenska ambassaden i New Delhi och har, drygt sex månader senare, fortfarande inte fått ta del av ett beslut. Han har kontaktat Migrationsverket vid åtskilliga tillfällen men ansträngningarna har varit förgäves. Samtidigt behöver han finansiera sitt leverne i Indien. Alireza lever på lånade pengar då svenska myndigheter inte erbjuder någon finansieringshjälp. Därtill har han inte sett fru och barn på över ett och ett halvt år (bosatta i Iran) och har sex veckor kvar på sitt visum innan han skickas tillbaka till en av Afghanistans farligaste städer.

Hans desperation lyser igenom i dessa rader och är resultatet av slarvig svensk myndighetsutövning:

Picture1

2 reaktioner på ”Tolken som blev lämnad i Indien – Problemkalendern #17”

Kommentarer inaktiverade.