Problemkalendern är tillbaks – Kampanjen fortsätter #1

Förra året vid denna tid startade vi kampanjen ”Tolkarna” för att samla in pengar till juridisk hjälp. Vi avslutar nu insamlingen men fortsätter kampanjen. Ett stort tack till alla som har hjälpt till!

Många har skänkt pengar. Andra har hjälpt oss att sprida kunskap om kampanjen. Vi är mycket tacksamma! Cirka 170 000 kr fick vi in.

Hur använde vi pengarna? Lyckades vi åstadkomma någon förändring?

När vi drog igång vår kampanj förra året gjorde vi det genom att publicera en julkalender, som vi kallade problemkalendern. Ett år senare gör vi om samma sak. Med ett inlägg per dag kommer vi att berätta vad era donationer har lett till.

Vi sa att vi skulle använda dem till den juridiska processen och det är också vad vi har gjort. Den 7 mars i år lyckades vi äntligen få en dom i Migrationsdomstolen som säger att tolkarna har rätt att ansöka om uppehållstillstånd i Sverige. Morgondagens inlägg, nr 2 i årets problemkalender, handlar om domen.

Vid sidan av domen har även annat hänt. Mycket som en följd av denna. På lördag presenterar vi den bisarra historien om när Migrationsverket försökte stoppa domen i Migrationsdomstolen. Vi kommer även berätta om de tolkar som fick uppehållstillstånd. Hur gick det för dem?

Utöver detta kommer vi att presentera några av de tolkar som fortfarande är kvar i Afghanistan. De har själva valt att träda fram med sina identiteter. Vi vill visa att det är människor det här handlar om. Människor som Sverige har utsatt för fara men vägrar att hjälpa.

Samtidigt måste vi också erkänna att vi inte lyckats med allt vi hade föresatt oss. Vi hade hoppats att regeringen till sist skulle ta sitt förnuft till fånga, men nej. Det hände inte. Därför ser vi inte att vi har något annat val än att fortsätta kampanjen.

Följ vår kalender och klicka runt på vår uppdaterade hemsida!

Vad handlar egentligen frågan om? I korthet:

  • Sverige hade trupp i Afghanistan 2002–2014. Försvarsmakten anlitade då lokalanställda tolkar, ca 40 st.
  • När Sverige lämnade Afghanistan 2014 valde vi att bara att hjälpa 21 av dem. Resten fick ingen hjälp. De lever under hot i Afghanistan.
  • En dom i Migrationsdomstolen från mars 2016 säger att tolkarna har rätt att ansöka om uppehållstillstånd i Sverige, men svenska myndigheter vägrar att ta emot ansökningarna.
  • Trots upprepade påstötningar från vår sida och tolkarna själva vägrar regeringen göra något.

Läs mer på sidorna ”Detta har hänt” och ”Frågor och svar”.