”Jag tror att de har glömt vad som menas med att vara vapenbroder”. Tolken Sayed berättar – Problemkalendern #16

Tolken Sayed arbetade för den svenska försvarsmakten 2008 till 2010. På grund av detta ses han som förrädare av talibanerna och andra regimfientliga styrkor. Sayed är ännu ett namn i raden av personer som svenska staten inte har velat ta ansvar för efter det att Sverige drog tillbaka sina styrkor från Afghanistan.

Kan du säga någonting om dig själv? Hur gammal är du? Har du familj? Var bor du?

Jag heter Sayed Shafiq Shayan. Jag är 30 år gammal. Jag är gift, inga barn än, men min fru är gravid. Jag bor i Mazar-e-Sharif.

När arbetade du för den svenska försvarsmakten? Vad gjorde du för försvarsmakten?

Jag arbetade med den svenska försvarsmakten som tolk från mitten av 2008 till 2010. Jag genomförde mitt arbete för de svenska styrkorna lojalt och ansträngde mig att för att tillfredsställa mina uppdragsgivare, inte bara som tolk utan även som guide och rådgivare i kulturella frågor.

Vad arbetar du med nu?

Jag arbetar med administration på ett privat byggföretag.

Hur är situationen i Afghanistan just nu? Hur är situationen för dig och din familj?

Läget i Afghanistans har försämrats överallt. Motståndsrörelsen har ökat sina aktiviteter i vårt område och däromkring. Eftersom jag arbetade för utländska trupper är jag inte säker. Min fru ringer till mig fem till tio gånger om dagen när jag är ute på jobb, eftersom hon är orolig och har hört att talibanerna och andra motståndsmän dödar dem som har arbetat för de utländska trupperna.

Har du någonsin tagit emot hot från motståndsmän på grund av ditt arbete för den svenska försvarsmakten? Tror du att motståndsmännen kommer att försöka mörda dig om de ges chansen?

Ja, min far tog emot ett hotfullt samtal från motståndsröreösen 2009 när jag arbetade med de svenska styrkorna. Jag tog emot ett hotbrev förra året också. Jag är säker på att talibanerna eller någon annan gruppering kommer att döda mig eller någon ur min familj om de fick chansen. Motståndsrörelsen har stoppat bilar, tagit med passagerarna till sig och dödat dem en efter en när de har upptäckt att dessa har arbetat för utländska trupper eller för staten.

Skulle det vara möjligt för dig att flytta till ett annat ställe i Afghanistan och vara säker där?

Det finns ingen säker plats för oss inne i Afghanistan. Talibanerna och andra motståndsrörelser är aktiva i i stort sett alla provinser i Afghanistan. Vi är enkla måltavlor för dem.

Har du tagit emot någon hjälp av de svenska myndigheterna?

Jag har inte tagit emot hjälp från de svenska myndigheterna ännu. Jag tror att de har glömt vad som menas med att vara vapenbroder.

Har du kontaktat svenska ambassaden i Kabul för att ansöka om permanent uppehållstillstånd i Sverige?

Vi försökte få kontakt med svenska ambassaden i Kabul, men ingen på ambassaden ville träffa oss.

Är det din önskan att få komma till Sverige?

Självklart! Det är min önskan att komma till Sverige och starta ett nytt liv i fred och säkerhet.

Vad skulle du vilja arbeta med om du kommer till Sverige? Vad har du för utbildning? Vad har du arbetat med i Afghanistan?

Jag skulle vilja arbeta inom byggnad i Sverige, eftersom jag arbetar med det här. Jag har en gymnasieexamen men kunde inte gå på universitet på grund av ekonomiska skäl. Men jag skulle mycket gärna fortsätta att utbilda mig om jag fick möjlighet till uppehållstillstånd i Sverige.

En reaktion på “”Jag tror att de har glömt vad som menas med att vara vapenbroder”. Tolken Sayed berättar – Problemkalendern #16”

Kommentarer inaktiverade.