”Jag har knackat på varenda dörr som leder till Sverige”. Tolken AA berättar – Problemkalendern #18

Tolken AA vill gärna vara med och berätta sin historia men ville inte ha med sitt namn, vilket vi givetvis respekterar. AA är en av de tolkar som har försökt lämna en skriftlig begäran om hjälp till svenska ambassaden i Kabul, men ambassaden har till och med vägrat ta emot papprena.

AA är mannen mitt i bild med röd keps. Soldaterna på bilden är svenska.

Kan du säga någonting om dig själv? Hur gammal är du? Har du familj? Var bor du?

Jag är AA. Jag är 32 år gammal. Jag är gift och har ett barn. Jag bor i Afghanistan. Jag har studerat engelska och ingenjörsvetenskap, och har en examen i båda ämnena.

När arbetade du för den svenska försvarsmakten? Vad gjorde du för försvarsmakten?

Jag arbetade för den svenska försvarsmakten från april 2007 till februari 2011. Jag anställdes som tolk, men jag jobbade som en soldat. Förutom att tolka både i tal och skrift i samband med möten som säkerhetsmöten i staden och i distrikten, brukade jag åka med till distrikten för att tala med lokalbefolkningen när vi patrullerade där. Jag har sovit i öknen (på längre uppdrag upp till en vecka) och i bergen och i snön under vintern. Jag var med vid övningar på skjutbanan där alla möjliga vapen testades. Jag deltog i operationer i distrikt där motståndsmän greps och har varit med och bevittnat eldstrider många gånger längs med ringvägen (Route 5) i västra Mazar.

Jag har deltagit i sammansatta patruller med polis och miitär i Chemtal, Charbolak, Sholgara, Balkh, Dawlat Abad, Nahre Shahi, de mest ossäkra disktrikten som ofta var utsatta för attacker av talibanerna. Tack Gud för att jag har överlevt. Min historia är lång och detta är bara en kortare del av den.

Hur är situationen i Afghanistan just nu? Hur är situationen för dig och din familj?

Situationen i Afghanistan blir värre och värre för vad som går. Nyligen intog och höll talibanerna Kunduz där de dödade många människor så säkerheten är inte bra. Det flesta av disktrikten runt stan är influerade av talibanerna.

Det är bara centrum som är någorlunda säkert, men det finns inga garantier. Talibanerna har satt ett pris på huvudet på folk som har arbetat med utlänningar. Särskilt gäller det för mig som är känd hos både lokalbefokningen och talibanerna som spion. Jag har varit med i TV med svenskar och synts med dem på ute på uppdrag. De tror fortfarande att jag arbetar som spion för Sverige.

Har du någonsin tagit emot hot från motståndsmän på grund av ditt arbete för den svenska försvarsmakten? Tror du att motståndsmännen kommer att försöka mörda dig om de ges chansen?

Jag, jag har redan tagit emot hotbrev från talibanerna och även hotats på telefon. Jag har flyttat och har till och med åkt till Indien två gånger så att folk ska tro att jag är borta. Jag har blivit identifierad och när jag visade hotbrevet för polisen berättade den att det hade kommit från motståndsmän väster om Mazar. Jag är säker på att de har mitt foto, att de vet vad jag heter och var jag är. Förr eller snare kommer de att tortera, skrämma och självklar vilja döda mig. Jag tror att det är så eftersom:
• Jag har synts mycket i media (i de lokala nyheterna i TV) medan jag arbetade för svenska försvarsmakten.
• Jag deltog i många möten i stan och på disktriksnivå som vem som helst kunde delta i.
• Jag deltog i många operationer, spaningsuppdrag i instabila och röda zoner.
• Jag har varit med om många eldstrider och överfall i de fyra provinser (Balkh, Sheberghan, Sare pol and Samangan) som de svenska styrkorna opererade i.
• Jag har deltagit i många fotpatruller tillsammans med svenska förband i staden och i distrikten där de brukade tala med människor.
• Jag har till och med utpekats som spion av folk inom afghanska armén. De tror fortfarande att jag spionerar för er. De är så korrupta att om de får chansen kommer de att vara de första att skada mig.

Skulle det vara möjligt för dig att flytta till ett annat ställe i Afghanistan och vara säker där?

Det är inte möjligt. Förut var Mazar säkert men nu kan vi se att inte heller Mazar är det. Det är explosioner, attacker, självmordsbombare, kidnappningar och hot från talibanerna eller lokala krigsherrar som kan vara farligare än talibanerna. Jag kan inte röra mig i stan på natten och inte utanför stadsgränsen. Mazar går mot att bli ett helvete. Så hur ska jag kunna åka till en annan provins där jag aldrig har bott, känner ingen, har inget jobb och ingen som hjälper mig med min försörjning? Överallt är det sämre för mig än i Mazar. Jag vågar inte ens åka bil över till grannprovinsen på grund av att talibanerna sätter upp vägspärrar och granskar folks identiteter. Det finns så många säkerhetsproblem som medierna inte rapporterar om men som är verkliga.

Har du tagit emot någon hjälp av de svenska myndigheterna?

Tyvärr har de svenska myndigheterna vänt mig ryggen. Jag har skrivit tusentals mejl till Migrationsverket, men alltid blivit avvisad. Jag vände mig till de svenska styrkorna i CNL (Camp Nordic Light) i Mazar men det fanns inte ens någon som kunde komma fram till taggtråden för att prata. Detta trots att jag har bidragit mycket när jag arbetade i campen. Jag har jobbat med de högsta befälen. Mina uppgifter går att kontrollera med svenska försvarsmakten.

Har du kontaktat svenska ambassaden i Kabul för att ansöka om permanent uppehållstillstånd i Sverige?

Jag har knackat på varenda dörr som leder till Sverige, hos konsultatet i Mazar, och hos ambassaden i Kabul har jag varit mer än tre gånger. Nu senast 5 april 2016. Jag besökte ambassaden men de ville inte ta emot mig, de ville inte ens ta emot min skriftliga begäran om skydd.

Jag till och med reste till Indien i hopp om att jag skulle få hjälp där men på svenska ambassaden i Indien sa man inte kunde göra något utan att jag skulle ta kontakt med Migrationsverket, men Migrationsverket har inte svarat på mina mejl. Jag kunde inte stanna kvar i Indien eftersom jag inte hade råd att hyra bostad, transporter, mat osv. Så jag åkte tillbaka till Afghanistan. Idag bor jag på ett annat ställe, men jag är fortfarande rädd för bli skjuten

Är det din önskan att få komma till Sverige?

Jag vill bo i mitt land, men att få bo i Sverige är ett måste för mig. Jag är inte längre säker här. När som helst räknar jag med att bli skjuten eller torterad. Jag har förstört mitt liv genom att arbeta för och bli sedd tillsammans med de svenska styrkorna. Jag bidrog mycket till den svenska insatsen i Afghanistan: tolkning, kulturell förståelse, rådgivning om alla möjliga saker i landet. Jag var med ute i fält, arrangerade möten och allt möjligt som soldaterna gjorde. Jag kan inte berätta allt men slutändan är det så att jag trots mitt engagemang, plikttrogenhet och lojalitet, nu när jag är i fara, är bortglömd. Jag är fast, kommer ingenstans och kan inte gå tillbaka till mitt tidigare liv. Därför bör jag få skydd och uppehållstillstånd i Sverige.

Vad skulle du vilja arbeta med om du kommer till Sverige? Vad har du för utbildning? Vad har du arbetat med i Afghanistan?

Jag har erfarenhet av att ha arbetat med utländska styrkor och det internationella samfundet. Jag kan engelska och har arbetat som projektledare, med planering, implementering, upphandling, styrning och ledning samt utvärdering. Jag har också kunskap om byggnation som ingenjör. Jag kan försäkra att jag kommer att kunna arbeta och försörja mig själv, som projektledare och som ingenjör, och tack vare mina kunskaper i engelska och om datorer.