”Arbetsgivarna är rädda för att anställa mig”. Tolken Bashir berättar – Problemkalendern #12

Tolken Bashir Sadat berättar att han lever under hot och till och med har svårt att få jobb i Mazar-e-Sharif, en av de städer i Afghanistan som sägs vara den säkraste. Längst ned finner ni Försvarsmaktens film från PO Sherbergan där Bashir var anställd.

Kan du säga någonting om dig själv? Hur gammal är du? Har du familj? Var bor du?

Mitt namn är Bashir Sadat. Jag är 30 år, gift och har två barn. Vi bor i Balkh (Mazar-e-Sharif).

När arbetade du för den svenska försvarsmakten? Vad gjorde du för försvarsmakten?

Jag anställdes av det svenska PRT:et i mars 2006 och arbetade fram till 2012 som tolk. Jag arbetade med flera olika enheter av de svenska styrkorna. Mitt sista uppdrag var som tolk för det svenska MOT (militärt observationsteam) i PO Shebergan (provinskontor).

Vad arbetar du med nu?

Det är svårt att få arbete för oss, på grund av vår bakgrund som tolkar för militära enheter. Säkerhetssituationen i Mazar-e-Sharif är dålig. Även arbetsgivarna är rädda för att anställa mig eftersom hon eller han vet att jag var anställd av ISAF. Så jag uppfattas som ett hot. Men jag gör småaffärer, köper och säljer saker, för att klara uppehället.

Hur är situationen i Afghanistan just nu? Hur är situationen för dig och din familj?

Säkerhetssituationen i Afghanistan fortsätter att vara allvarlig med attacker från talibanerna i Kabul och andra delar av landet, vilket orsakat höga dödstal bland befolkningen och ANSF (Afghan National Security Forces). De senaste månaderna har talibanerna varit indragna i svåra strider med ANSF, och talibanerna erövrade norra Kunduz.

Militanta med kopplingar till Islamiska staten i Irak och Syrien (ISIS) är ett hot mot säkerheten i Afghanistan. Flera terroristattacker har genomförts under året. Den tyska ambassadkontoret utsattes för ett sprängattentat i min hemstad Mazar-e-Sharif som resulterade i att fler än 130 afghaner dog.

Jag och min familj lever under svåra förhållanden, vi är inte säkra alls utan kan bli utsatta när som helst. Vi har tagit emot direkta hot.

Har du någonsin tagit emot hot från motståndsmän på grund av ditt arbete för den svenska försvarsmakten? Tror du att motståndsmännen kommer att försöka mörda dig om de ges chansen?

Ja, jag har tagit emot hot från motståndsmän som känner till min koppling till ISAF och den svenska militären. Jag kan ge ett exempel på ett direkt hot: En svensk skyttepluton hade till uppdrag att utföra en arresteringsorder tillsammans med amerikanska specialstyrkor (ODA) och ANSF i Chemtal-distriktet i Balkhprovinsen. Jag var tolk hos plutonen under operationen. Jag kan inte gå in i detalj på vad operationen gick ut på, eftersom det var ett av de mest hemliga uppdrag som de svenska styrkorna var på i Afghanistan. Uppdraget gick bra och killen greps efter två timmars strider. Han var en nyckelperson hos talibanerna i området. Efter två år kan han komma ut ur fängelset och återgå till sina aktiviteter i Balkhprovinsen. Han vet att de svenska styrkorna har lämnat Afghanistan och att jag är kvar i Mazar-e-Sharif. Han försöker nu få tag i mig eller någon av mina familjemedlemmar. Han ringer till mig varje dag och varnar mig för att visa mig. Jag måste byta bostad varje vecka för att hålla mig vid liv. Men hoten stannar inte vid detta, de finns överallt för oss i staden.

Skulle det vara möjligt för dig att flytta till ett annat ställe i Afghanistan och vara säker där?

Nej, det är inte möjligt eftersom Mazar-e-Sharif anses vara den säkraste platsen i hela Afghanistan.

Har du tagit emot någon hjälp av de svenska myndigheterna?

Nej, inte ännu.

Har du kontaktat svenska ambassaden i Kabul för att ansöka om permanent uppehållstillstånd i Sverige?

Ja, jag har skickat e-mail för att förklara vårt problem och våra bekymmer, men jag har tyvärr fått negativa svar och att de inte kan göra något.

Är det din önskan att få komma till Sverige?

Jag skulle känna mig säker om jag bodde i Sverige med mina barn.

Vad skulle du vilja arbeta med om du kommer till Sverige? Vad har du för utbildning? Vad har du arbetat med i Afghanistan?

Jag är student och jag skulle kunna avsluta min utbildning i Sverige.

Said Bashir Sadat
Mazar-e-sharif
Afghanistan

Försvarsmakten har gjort en informationsfilm om just PO Sherbergan, det provinskontor där Bashir arbetade.